HTML

Sörkollektor-Napkollektor

Házilag elkészíthető, olcsó, de jó hatásfokú napkollektor bemutatása, mit hogyan készíts. Ez a blog azért jött létre, mert érdekel, mi az, amit meg tudok vagy tudnék tenni, hogy kevesebbet ártsak a természetnek, védjem a környezetet, és közben olcsóbban fűtsem a házamat napenergiával.

Rovatok

Friss topikok

Sörkollektor hőmérsékletmérése

2008.12.02. 15:14 kgl

A sörkollektor vezérlőelektronika beállításához nagyon jól jön egy hordozható infra hőmérő vagy bármilyen más hőmérő, így pontosan be tudjuk szabályozni a ki és bekapcsolási hőmérsékleteket. Én 2 db LCD kijelzős hőmérőt építettem a Conradban kapható építőkittből, mert látványnak sem utolsó, hogy nap mint nap látom, hogy milyen hőmérsékletű levegőt fúj be a lakásba a napkollektor.

Az építőkitteket itt vettem meg.

Az áramkört építőkittben lehet megvásárolni, de nem kell félni, nagyon jó leírást adnak hozzá, egy kezdő is össze tudja építeni, persze nem árt, ha van némi elektronikai gyakorlatunk.

Az egyik hőmérő a sörkollektor befúvó nyílásába (felülre), míg a másik hőmérő a lakásban lévő elszívó dobozba (alul) méri a hőmérsékletet. Így szépen nyomon tudom követni és naplózni is tudom a naponta megtermelt hőmennyiséget. (egy excel táblázat kell hozzá, de ezt majd később részletezem)

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkollektor.blog.hu/api/trackback/id/tr99799827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ricsó 2009.10.09. 12:22:59

cső ha kint 0 fok van tisztán süt a nap a beáramló levegő hány fokos

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2009.10.21. 12:29:42

Nem a kinti hőmérséklettől függ a befújt meleg mértéke hanem a napsütés erősségétől, felhőzettől, párától függ.
Hiába van kint mondjuk 0 fok ha köd van nem fog fűteni, de akár -15 C fokban is 50-70C fokos meleg levegőt képes befújni ha verőfényes napsütés van.

Mákos tészta 2010.01.23. 22:17:19

Szia. Éncsak gratulálnék a kolidhoz! nagyon király
süti beállítások módosítása