HTML

Sörkollektor-Napkollektor

Házilag elkészíthető, olcsó, de jó hatásfokú napkollektor bemutatása, mit hogyan készíts. Ez a blog azért jött létre, mert érdekel, mi az, amit meg tudok vagy tudnék tenni, hogy kevesebbet ártsak a természetnek, védjem a környezetet, és közben olcsóbban fűtsem a házamat napenergiával.

Rovatok

Friss topikok

Gazdaságosság-megtérülés

2008.10.31. 10:09 kgl

A kollektorunknál nem elhanyagolható szempont a gazdaságossága sem, azaz mennyibe kerül a kollektor megépítése, üzemeltetése, mennyi idő alatt várható a megtérülése.

Az átlagos vizes kollektorok igen drágák, szükség van rézcsőre a kollektorban, biztonsági szelepekre, csapokra, tartályra, amiben a meleg vizet tároljuk, hőcserélőre, amivel a fűtési rendszerbe eljuttatjuk a meleg vizet, keringető szivattyúra.... stb. Ez itt mind felesleges a sörkollektornál.

 

A sörkollektor a leggazdaságosabb mindenfajta kollektorok között.  Minden ház körül akad néhány szál deszka, szög, facsavar, amit ugye ár nem kell megvennünk. Az ismeretségi körben is tudunk szerezni talán egy megfelelő ventilátort ami eléggé sokba kerül, ha meg kellene vennünk. A polikarbonát fedés még a nagyon húzós tétel a költségvetésben, de ezen nem szabad sokat spórolni. Lehet üvegfedést is használni, de az üveg sokkal kevesebb fényt enged át mint az ugyanolyan vastag polikarbonát. Arról nem is beszélve, hogy az üveg fedés törékeny, míg a polikarbonát fedés törhetetlen. A sörösdobozok felhasználása is igen gazdaságos, hiszen ezek nem kerülnek semmibe, úgyis a kukában végezte volna, így ezek használata célszerű. A haveri körben nagyon hamar össze tudjuk gyűjteni a szükséges mennyiségű dobozt. Így ezeket legalább újrahasznosítjuk, és nem a szeméthegyet növeljük velük.

Nézzük meg mégis mennyiből tudjuk kihozni a kollektorunkat, ha mindent meg kell vennünk.

 

Az én 6m2-es kollektorom költségei
Doboz anyaga hulladék anyag
Polikarbonát fedés 300*206cm méret

29,000 Ft

kőzetgyapot szigetelés hulladék anyag
hőtükör háztartási alu fólia     500 Ft
Alumínium 50*50mm-es L profil  9.800 Ft
gravitációs zsalu  1,000 Ft
légtechnikai szelep     500 Ft
ventilátor  4,000Ft (a vaterán vettem használtat)
vezérlő elektronika  5.000 Ft
 LCD hőmérők (nem szükségesek) 10.000Ft
 Légtechnikai szűrő  hulladék anyag
 ragasztók, csavarok   2,000 Ft
 fekete festék   3.000 Ft
 Összesen  59.800 Ft

 

 Mégis mire számíthatunk, mennyi idő alatt fog megtérülni a kollektor és mikortól kezd el nyereséget termelni. Az eddig az országban megépített kb 1.000 db sörkollektor alapján elmondhatjuk, hogy egy jól méretezett sörkollektor az első fűtési szezonban megtérül.

A kollektorunk hatásfoka nagymértékben fog függeni a felhasznált anyagoktól, a hőszigeteléstől, a tájolástól, de úgy nagy általánosságban a tapasztalatok alapján 1m2-es feleület kb 600-1.000Wh/m2 hőteljesítményt tud termelni. Így egy 6m2-es kollektor esetén 3.6Kwh-6Kwh teljesítményt tudunk realizálni fűtési szezonban. Persze ez nagymértékben még attól is függ, hogy milyen minőségben készítettük el a kollektort. Nyáron amikor nincs szükség a fűtésére akkor akár 2.5KWh/m2 teljesítményre is számolhatunk. Persze nyáron nem is fűtünk vele, egyszerűen lekapcsoljuk a vezérlést és így a gravitációs zsalu és a légtechnikai szelep lezár, így nem fűtjük vele a lakást. :)

 Az üzemeltetési költségek a következők:

Hőtárolós kályha ventilátor 55Wh fogyasztású, az elektronika 0.03Wh fogyasztású. A ventilátor ténylegesen csak akkor üzemel amikor az elektronika erre utasítja, azaz süti a nap a kollektort. 2008 november hónapban nekem 395 órát üzemelt a ventilátor, ezen idő alatt 9.29KW villamos energiát fogyasztott el, ami mostani 48Ft/KWh árral számolva 398 Ft villanyszámlát jelent. Az elektronika fogyasztása olyan minimális, hogy egy 9V-os elem belső önkisülése is nagyobb nála, de azért kiszámoltam, az érdekesség kedvéért, hogy ha 1 éven át éjjel nappal megy az elektronika akkor kb 128Ft az éves költsége, ami 1 doboz olcsó sörnek felel meg :))))

A próba üzem 395 órás üzemideje alatt nekem a 6m2-es kollektor az elektromos fogyasztását leszámítva 545 KW hőenergiát termelt. Ha ezt átszámolom gázra, akkor ez 57.8m3 gáznak felel meg, ami 105.85Ft/m3 gázárral számolva 6711.74Ft megtakarítást biztosított.

Az eddigi vizsgálatok alapján kb 70%-os a hatásfoka a sörkollektornak, ami kiemelkedően jó.

Természetesen a hideg, ködös idő beálltával sokkal kevesebb lesz a megnyerhető energia, de télen is fűteni fog, mert akkor is vannak szép napsütéses napok. Arra is gondoljunk, hogy ha leesik a hó akkor a napfény visszaverődik a hó felszínéről és ezt a szórt fényt is tudja hasznosítani majd a kollektor. Úgyhogy eléggé bizakodó képpel vágok neki a télnek.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkollektor.blog.hu/api/trackback/id/tr31741924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csavarhúzós 2010.07.02. 09:54:46

>de úgy nagy álltalánosságban a tapasztalatok alapján 1m2-es feleület kb 600-1.000Wh/m2 hőteljesítményt tud termelni.
A Wh nem teljesítmény, hanem energia. Mennyi idő alatt termel ennyit, azt nem árultad el.

AndOr 2010.11.25. 09:06:46

@Csavarhúzós: Az "55Wh fogyasztású" és "545 KW hőenergiát termelt", stb. kifejezések téves (szinte következetesen ellentétes) használata jelzi, hogy olvasás közben ennek megfelelően kell dekódolni az üzenetet. (Az "élyel" meg sikításra késztet.)
Ám lényegében azért érthető a cikk, köszönet érte.

Csavarhúzós 2010.11.25. 10:41:53

AndOr@AndOr: A cikk érthető, de ERŐS túlzás az egy év alatti megtérülés.
A biosolar.hu mérése szerint a mért koli kb. fél fűtési szezon alatt termelt 166kWh hőt, miközben elfogyasztott 20,1kWh áramot. Ez éves szinten kb. (nem kondenzációs gázkazánnal, e.-on áron számolva) 3 420Ft hozamot jelent. Igaz, hogy az egy 2 nm alatti koli, de azt sem lehet kihozni 3500Ft-ból.

A forgomorgo.blog.hu -n modelleztem a mért kolit, lényeg az hogy hihető ez a mérési eredmény. Javított konstrukciókkal lehet ezen javítani, de nekem nem sikerült tíz év alatti megtérülést számolni azokkal sem.
süti beállítások módosítása