HTML

Sörkollektor-Napkollektor

Házilag elkészíthető, olcsó, de jó hatásfokú napkollektor bemutatása, mit hogyan készíts. Ez a blog azért jött létre, mert érdekel, mi az, amit meg tudok vagy tudnék tenni, hogy kevesebbet ártsak a természetnek, védjem a környezetet, és közben olcsóbban fűtsem a házamat napenergiával.

Rovatok

Friss topikok

A sörkollektor vezérlő elektronika elkészítése

2008.12.02. 14:21 kgl

A sörkollektor ventillátorának vezérlésére többféle megoldás is létezik.

  1. Egy termosztát érzékeli a kollektor tetejében a hőmérsékletet és ha az meghaladja a 30 C fokot akkor bekapcsolja a ventilátort, ha lehűl a hőmérséklet 30 C fok alá akkor kikapcsolja.
  • Előnye : Olcsó és egyszerű, üresjáratban nem fogyaszt áramot.
  • Hátránya : Nem szabályozható a ki és bekapcsolási hőmérséklet tetszés szerint, nagyon nehéz beszabályozni mert nagyon időigényes, pontatlan, idővel megváltozik az érzékelő kapcsolási szintje mert egyik termosztát sem viseli el huzamosabb ideig a 100-130 C fokos hőmérsékletet mivel ezeket kb 60 C fokra méretezik. A termosztátok érzéketlenek a nagy hőtehetettlenségük miatt, így nem kapcsol be kis napsütésre, illetve még akkor is járatja a ventilátort amikor már hideg levegőt fúj be a lakásba.
  1. Egy hőfokkülönbség kapcsoló áramkör egyik érzékelője méri a lakásban a padlószintnél lévő levegő hőmérsékletét és egy másik érzékelő pedig a kollektor tetejében lévő hőmérsékletet méri. Ha a két érzékelő között a beállított értéket meghaladja a különbség akkor bekapcsol a ventilátor, és ha kisebb a hőkülönbség akkor lekapcsolja.
  • Előnye : Könnyen és pontosan beállíthatóak a ki és bekapcsolási hőmérsékletek, azok bármikor korrigálhatóak az igényeknek megfelelően. Nagyon érzékeny, így pár másodperces késéssel már be tudja kapcsolni a ventilátort ha elérte a beállított értéket, illetve pár másodperc alatt le tud hűlni az érzékelője is így szinte azonnal lekapcsolja a ventilátort ha már hideget fújna be.
  • Hátránya : Relatív drága, kb 5000Ft-ba kerül, de mivel érzékenyebb így sokkal nagyobb hatásfokkal tud üzemelni vele a kollektor, hamarabb megtérül a plusz kiadás. Üresjáratban 50mA áramot fogyaszt, ez egy év alatt kb 200Ft plusz villanyszámlát jelent, ami egy doboz sör ára csak. Szükség van egy tápegységre is vagy elemről kell megtáplálni. (Egy fűtési szezonra egy elem elég)

Én az utóbbi megoldást választottam az előnyei miatt. Kalkulációim szerint jobban megéri a drágább hőkülönbség kapcsolós vezérlő elektronika.

 A hőfokkülönbség kapcsolóból kétféle típus közül választhatunk a Conrad üzletben. Az egyik tranzisztoros kialakítású a másik mikroprocesszoros kialakítású. Véleményem szerint a mikroprocesszoros kialakítású jobb, mert áramszünet esetén is megőrzi a beállított kapcsolási értékeket így nincs szükség után állítgatásra.

Az áramkörök itt megtekinthetőek és megvehetőek: Tranzisztoros és a mikroprocesszoros.

Nagyon sokan az olcsóbb termosztátos vezérlést részesítik előnyben, pedig sokkal fontosabb, hogy érzékenyen reagáljon a legkisebb napsütésre is a kollektor, amit a termosztátos rendszer csak nagy késésekkel tud követni a mikroprocesszoroshoz képest. Itt jön elő a nagy igazság, hogy nem mindig az olcsó a jóbb megoldás.

 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkollektor.blog.hu/api/trackback/id/tr27799733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sudi65istvan 2010.08.05. 17:56:13

Szia!
Én is megvettem ezt az áramkört, de nekem nem akart működni. Le tudnád írni, hogy hogyan kötötted be?
Írtad, hogy neked egy elem egy szezont is kibírt nekem amikor kipróbáltam 2 nap alatt merült le. A relé pedig akárhogy állítom be a potmétereket csak abban az állásban van mint kikapcsolt állapotban.
Köszönöm a válaszodat előre is.

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2010.09.05. 04:42:56

@sudi65istvan:

50 mA áramfogyasztással sokkal többet kellene mennie az elektronikának mint 2 nap. Ha nálad ilyen hamar lemerült akkor javaslom, hogy tegyél be egy tápegységet, pld 12V-os mobil töltőből átalakítva, vagy lehet kapni állítható feszültségű univerzális tápegységet is.
Az áramkört a gyári leírásnak megfelelően kötöttem be.

szaboadrienn96 2012.04.16. 14:30:12

üdv!nekem most lett kész a sörkolim,fel is van szerelve.conrádféle 191253.towitek hőmérs.-kül.vezérlőt vettem hozzá,csak nem tudom a 9 bekötés közül a baloldali 3-nak a reléhez menőknek a bekötését,e 3 közül melyik megy a ventihez,és melyik kapja meg a fix áramot?egyátalán ezt a 3-mat be kell-e kötni? ha tud kérem segitsen!

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2012.09.02. 09:25:23

@szaboadrienn96: Ha a conrad-nal vetted a vezérlőt akkor ők adtak hozzá egy leírást amiben benne van a bekötés. Elég sok cuccot vásároltam már tőlük, de mindegyikhez volt részletes leírás.
A csatalakozók 3 blokkban vanna ezen a veezérlőn.
Felülről nézve a nyákot a bal oldali blokk a vezérelt oldal, ide kell a ventillátort kötni. A középső 4 érintkezős blokk a 2 db hőérzékelőnek van, a jobb oldali blokk pedig a tápfeszültség bekötésére szolgál.
A nyákon jelölve van a tápfesznél hogy melyik csatlakozóba kerül a + és melyikbe a -
A relé blokkban meg egyszerűen ki kell mérni egy egyszerű ellenállás mérővel kikapcsolt iletve a bekapcsolt állapotban melyik érintkezőt zárja a relé.

AJO 2014.02.21. 23:35:44

Én is akarok csinálni sörkollektort hétvégi házamhoz de szerintem jobb megoldás a ventilátort egy Peltier ellemel müködtetni ha van hő van áram ha nincs napsütés nem megy a ventilátor.És nem fogyaszt áramot még termel is egy akuba amivel tudom a riasztot müködtetni.Amugy a biztositékokat ki szoktam kapcsolni túzvédelmi okból.

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2023.12.03. 15:42:49

@AJO: Próbáld ki csak azt tudom ajánlani. Én nem kísérleteztem vele. Nekem egyszerűbb volt megvásárolni a hőkülönbség kapcsolót.
süti beállítások módosítása