HTML

Sörkollektor-Napkollektor

Házilag elkészíthető, olcsó, de jó hatásfokú napkollektor bemutatása, mit hogyan készíts. Ez a blog azért jött létre, mert érdekel, mi az, amit meg tudok vagy tudnék tenni, hogy kevesebbet ártsak a természetnek, védjem a környezetet, és közben olcsóbban fűtsem a házamat napenergiával.

Rovatok

Friss topikok

Sörkollektor 15 év tapasztalat

2023.09.04. 18:44 kgl

Sziasztok!

Nagyon régen írtam posztot ide mivel nem nagyon volt új esemény, amit meg kellett volna említenem. A kollektorom 15 éve üzemel. Persze voltak események, amiket nem írtam le eddig, de most megteszem.

Az első tapasztalatom az, hogy remekül fűti a házat a kollektor amikor kisüt a nap, és nem nagyon számít az sem, hogy odakint + 5 fok van vagy - 20 fok és fagy. Körülbelül ugyanannyi meleget tud "gyártani" a kollektor. Persze van különbség, de nem igazán érezhető mert a kollektor háza teljesen zárt, és hőszigetelt. Csak 2-3 cm vastag üveggyapot hőszigetelés van benne, de már ez is bőven elég. 

 Szép napfényes őszi, tavaszi és téli napokon remekül fűti a házat. Sikerült úgy beszabályoznom az elektronikát, hogy ha kisüt a nap akkor körülbelül 15 másodperccel később már be is kapcsol a ventilátor és elkezdi fújni be a meleget és a befújt levegő hőmérséklete az első percben folyamatosan emelkedik utána beáll egy értékre, ami a pillanatnyi napfény intenzitásától függ. Enyhén párás időben is bekapcsol a kollektor, ha csak kevesebb napfény jut át a párán vagy a felhőfoszlányokon, de ilyenkor csak 30-35 C fok körüli meleg levegőt tud befújni. Átlagos napos időben az 50-60 c fok a jellemző a befújt meleg levegő hőmérsékletére. Ha egy felhő éppen eltakarja a napot, akkor a kollektor is pár másodperccel később le is kapcsol, így nem fog hideg levegőt befújni. 

Sok éves tapasztaltom, hogy ha átlagos a napsütés, akkor reggel 9 óra környékén éri el a napsugárzás a kollektort és kapcsolja be a befújást, és délután 4-6 óra között kapcsol ki. Ez idő alatt a ház fűtése egyáltalán nem kapcsol be. Gáz cirkó fűtésem van padlófűtéssel megoldva a földszinten, az emeleten csak 4 darab kisebb lapradiátor van. A cirkó csak akkor kapcsol be, ha 22 c fok alá süllyedne a hőmérséklet a földszinten.  Ilyenkor az emeleten még 24-25 C fok szokott lenni. Ha egész nap megy a kollektor, akkor a 176 m2-es házban akár 26-28 C fok is lehet, közben a falak, bútorok is jelenős mennyiségű hőt tudnak magukba szívni. Emiatt hiába kapcsol ki mondjuk délután 5 órakor a kollektor, a gázfűtés csak este 10-11 óra környékén szokott bekapcsolni, mert akkora hűl le a házban a levegő 22 C fokra. Ez nagyon jelentős megtakarítást jelent a fűtés költségben.

A napfény erőssége erősen befolyásolja a megtermelt hőmérsékletet. Ha havas a kollektor környékén a föld és visszaveri a napfényt kollektorra akkor kegyetlen meleget tud csinálni a házban. Ilyenkor estére simán felmegy 30 C fok fölé a lakásban a levegő hőmérséklete. Már mértem 95 C fokos befújt meleg levegőt is a kollektor befújó oldalán, mivel ott is van egy hőérzékelő. Mivel télen jellemzően alacsonyabb a levegő páratartalma kint a szabadban ezért a lakásban is kevesebb a páratartalom télen. Így a nagyobb melegben sem izzadunk meg. 

Pár hiba is előfordult a kollektorral, ami javítást igényelt. Az elmúlt 15 év alatt két alkalommal kellett megigazítani a polikarbonát fedést, mert a szélvihar elkezdte kicibálni a keretből. Egy alkalommal ki is esett a polikarbonát és csak nagy kínlódva tudtuk ketten visszarakni a helyére a nagy szélben. Azért tudott ez előfordulni, mivel a polikarbonát tágulási együtthatója elég magas, ami azt jelenti, hogy a 205 cm széles tábla akár 2 cm-t is tud zsugorodni hidegben, illetve tágulni melegben. A tágulásra számítottam az építés során, de ekkora értékű zsugorodásra nem.  Ráadásul a kollektorom íves falra lett megépítve és ívesre, ha rossz szögből éri az erős szél akkor az íven felhajtó erő képződik hasonlóan, mint egy repülőgép szárnyán, ez ott a levegő felgyorsulását és ezzel összhangban a levegő nyomáscsökkenésével jár. Ez a kevés nyomáscsökkenés már képes annyira megszívni a polikarbonát borítást, hogy az alumínium fém lefogó keretből valahol elkezdjen kibújni a polikarbonát széle, és akkor már alá tud kapni a viharos erővel fújó szél és ilyenkor mozdul ki részlegesen vagy teljesen a keretből a polikarbonát. 

A 15 év alatt egyszer kellett centrifugál ventilátort cserélnem, aminek a költsége 13-14 ezer ft volt. A tűcsapágyazása annyira elkopott a ventilátornak, hogy már zavart a hangja. Az első ventilátor nem is volt teljesen új amikor beépítettem, sokat ment előtte hőtárolós kályhában. A kicserélt új ventilátor hangja viszont sokkal csendesebb, alig lehet észre venni ha működik. 

 A polikarbonát fedés kicsit megsínylette a 15 éves napsugárzást és az erős széllel felkavart porszemcsék apró szemmel nem látható karcolásait. Ennek eredményeként kicsit behomályosodott a polikarbonát és Esztétikailag nem olyan szép már. Körülbelül úgy néz ki most, mint az olyan ablaküveg, amit évek óta nem tisztítottak meg.

A sörösdobozokról is rendesen elkezdett leválni a festék. Sajnos nem hőálló festékkel kentem le annak idején, hanem egy sima matt fekete festékkel. Az is lehet, hogy nem zsírtalanítottam eléggé a festés előtt és ez is szerepet játszhatott, hogy elég csúnyán pereg le a festék. 

Így úgy határoztam, hogy idén fel fogom újítani a sörkollektort, Már megvásároltam a hőálló fekete festéket és le is kentem vele a dobozokat 2 rétegben csiszolás után. a 6 m2 felületre körülbelül 1.2 kg hőálló festék fogyott el ecsettel felhordva. Még utána kell járnom, hogy hol tudom és mennyiért megvásárolni a polikarbonátot. Pár honlapon már megtaláltam, de kicsit mellbevágott az ára. 15 év alatt több mint a duplájára ment fel az ára. Találtam olyan üzletet is, ahol háromszoros áremelkedés volt azóta.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkollektor.blog.hu/api/trackback/id/tr5816680468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása