HTML

Sörkollektor-Napkollektor

Házilag elkészíthető, olcsó de jó hatásfokú napkollektor bemutatása, mit hogyan készíts. Ez a blog azért jött létre, mert érdekel, mi az amit meg tudok vagy tudnék tenni, hogy kevesebbet ártsak a természetnek, védjem a környezetet, és közben olcsóbban fűtsem a házamat napenergiával.

Rovatok

Friss topikok

Elkészült a sörkollektor!!! :)

2008.12.02. 16:35 kgl

Ez a képen még nincsen rajta az osztón és a gyüjtőn lévő golyónyomott lemez mert azt csak később tudtam megvenni a Metaloglóbuszban.

23 komment

A sörkollektor felszerelése és beüzemelése

2008.12.02. 16:11 kgl

A sörkolit megtervezett helyre a házfalra akartam felszerelni. Azért a házfalra és nem a tetőre raktam, mert télen alacsonyabban jár a nap, így nagyobb szögben éri a napsugárzás, így a hatásfoka télen lesz a nagyobb. Nyáron a magasan járó napot leárnyékolja az eresz, így a kollektort nem kell külön vődöfedéssel letakarni.

5 komment

A sörkollektor vezérlő dobozolása

2008.12.02. 15:22 kgl

A sörkollektor ventillátorának egy nagyméretű dobozt készítettem, ebben kapott helyet a ventillátor, egy légtechnikai szűrő ami a port kiszűri a lakásban, a vezérlő elektronika és a 2 db hőmérő is itt kapott helyet. A tápegységet is beleépítettem a dobozba.

Szólj hozzá!

Sörkollektor hőmérsékletmérése

2008.12.02. 15:14 kgl

A sörkollektor vezérlőelektronika beállításához nagyon jól jön egy hordozható infra hőmérő vagy bármilyen más hőmérő, így pontosan be tudjuk szabályozni a ki és bekapcsolási hőmérsékleteket. Én 2 db LCD kijelzős hőmérőt építettem a Conradban kapható építőkittből, mert látványnak sem utolsó, hogy nap mint nap látom, hogy milyen hőmérsékletű levegőt fúj be a lakásba a napkollektor.

Az építőkitteket itt vettem meg.

Az áramkört építőkittben lehet megvásárolni, de nem kell félni, nagyon jó leírást adnak hozzá, egy kezdő is össze tudja építeni, persze nem árt, ha van némi elektronikai gyakorlatunk.

Az egyik hőmérő a sörkollektor befúvó nyílásába (felülre), míg a másik hőmérő a lakásban lévő elszívó dobozba (alul) méri a hőmérsékletet. Így szépen nyomon tudom követni és naplózni is tudom a naponta megtermelt hőmennyiséget. (egy excel táblázat kell hozzá, de ezt majd később részletezem)

 

 

3 komment

A sörkollektor vezérlő elektronika elkészítése

2008.12.02. 14:21 kgl

A sörkollektor ventillátorának vezérlésére többféle megoldás is létezik.

5 komment

A kollektor ház elkészítése

2008.10.31. 12:20 kgl

A kollektor házához hulladék kompozít anyagot tudtam szerezni ingyen így az is teljesen egészében hulladékból készült. A háznak nagyon jól megfelelt volna 12-20mm vastag OSB lap is, de a hulladék nekem olcsóbb volt. :)

A kompozít lapokat először is összeragasztottam hosszú egyenes táblacsíkokká, hogy majd ebből tudjam kivágni a szükséges darabokat.

10 komment

Így készültek az oszlopok

2008.10.31. 11:45 kgl

A ház végleges mérete 290*206 cm lett így maradéktalanul ki tudom használni a déli fekvésű falfelületet.

5 komment

Gazdaságosság-megtérülés

2008.10.31. 10:09 kgl

A kollektorunknál nem elhanyagolható szempont a gazdaságossága sem, azaz mennyibe kerül a kollektor megépítése, üzemeltetése, mennyi idő alatt várható a megtérülése.

Az átlagos vizes kollektorok igen drágák, szükség van rézcsőre a kollektorban, biztonsági szelepekre, csapokra, tartályra amiben a meleg vizet tároljuk, hőcserélőre amivel a fűtési rendszerbe eljuttatjuk a meleg vizet, keringető szivattyúra.... stb. Ez itt mind felesleges a sörkollektornál.

 

3 komment

Tályolás és méretezés

2008.10.31. 10:01 kgl

Ahogy arról már írtam az elősző részben, hogy a nap járását is ismernünk kell a kollektor elhelyezése miatt. A legideálisabb a déli irányba álló napkollektor, ez adja a legjobb hatásfokot. Sajnos a családi házak túlnyomó részének nincsen déli oldala, vagy azon az oldalon csak elég kevés a szabad hely. Hogyan is tályoljuk akkor a kollektorunkat?

1 komment

Miért a falra szereljük a kollektort?

2008.10.31. 09:05 kgl

A napból érkező sugárzás egy jelentős része elveszik a légkörben, visszaverődik, de még így is 41%-a rendelkezésünkre áll amit fűtésre-fűtés rásegítésre használhatunk. Mennyit is jelent ez nekünk?

1 komment

Hogyan működik a sörkollektor?

2008.10.31. 08:16 kgl

A legelső lépésben ajánlom mindenkinek, hogy a sörkollektor működéséről alaposan tályékozódjon. Erre az egyik legjobb leírást Szentgyörgyi Péter készítette, ő honosította meg magyarországon elsőként a sörkollektort. Az írása még 1996-ban készült és azóta nagyon sok sörkollektor készült az országban, így újabb tapasztalatokkal is gyarapodtunk. A legfontosabb válltozás az volt, hogy míg Szentgyörgyi különféle perdítőket alkalmazott a levegő terelésére addig ma már inkább az az alapelv, hogy nem kell semmiféle perdítő, mert csak rontja a hatásfokot.

Szólj hozzá!

Miért készült ez a blog

2008.10.29. 11:41 kgl

Kedves Olvasó!

 

2008 év elején találtam rá a www.sorkollektor.hu oldalra és nagyon megfogott az ott olvasottak, mivel régóta érdeklődöm a különböző alternatív energiák iránt. A sörkollektor oldat végigolvastam, és elhatároztam, hogy én is építek egy sörkollektort. 2008 tavaszán meghírdettem a baráti társaságomban, hogy igyanak csak bátran sört és gyüjtsék nekem a dobozokat.

8 komment

süti beállítások módosítása