HTML

Sörkollektor-Napkollektor

Házilag elkészíthető, olcsó, de jó hatásfokú napkollektor bemutatása, mit hogyan készíts. Ez a blog azért jött létre, mert érdekel, mi az, amit meg tudok vagy tudnék tenni, hogy kevesebbet ártsak a természetnek, védjem a környezetet, és közben olcsóbban fűtsem a házamat napenergiával.

Rovatok

Friss topikok

Így készültek az oszlopok

2008.10.31. 11:45 kgl

A ház végleges mérete 290*206 cm lett így maradéktalanul ki tudom használni a déli fekvésű falfelületet.

A koli íves lett mivel a fal is íves.  A fenti kép azt a helyet mutatja, ahova fel fogom szerelni a kollektort. A falfelület tetején az ereszcsatorna árnyéka látható déli 12 órakor. Az íves falfelület miatt sajna előfordul majd, hogy a koli egyik részét nem fogja megsütni a nap napfelkeltekor és napnyugtakor, de mivel íves a koli így gyakorlatilag hamarabb kap napsugarat napfelkeltekor és tovább is süti a nap este, mintha sík koli lenne. Ez nagyrészben kárpótól, így a koli teljes hozama összeségében nem sokkal lesz kisebb mintha sík kolit használnék.

A dobozokat dotkóval nyitottam fel mert a körkivágós fűrész kb 20 doboz után teljesen elkopott. A dotkóval történő felnyitás is nagyon gyorsan ment, kb fél perc alatt lecsiszoltam a doboz mindkét végét és le is sorjáztam. (a dotkó egy levegős csiszoló gép)

A 450 db doboz felnyitása és összeragasztása így is kb 100 munka órát vett igénybe.

A dobozokat pasztával ragasztottam össze egy V alakú fa vályuban, majd száradás után 1 colos öntapadós alu szallaggal leragasztottam a toldásokat. Ez megnöveli a felületet és sokkal erőssebbé teszi az oszlopokat is.

Az oszlopokban nincs semmiféle perditő, hogy minnél kisebb legyen a légellenállása. Az oszlopok összeragasztásához 8 tubus pasztát használtam el és 3 tekercs alu szallagot.

 

 

 A kolit derékszögben meghajlított laposvasal rögzíteitem a falhoz. A szigetelése bontott üveggyapot, hőálló műanyag borítással amire tükröződő fóliát kasíroztam szórós ragasztóval. A kollektor házát hulladék kompozít anyagból ragasztgattam össze, de helyette tökéletesen megfelel a 20mm vastag vízálló OSB lap is.

Eddig minden felhasznált anyag hulladék volt a ragasztókon és a pasztán kívül, így gyakorlatilag még nem került szinte semmibe a koli.

A kollektorhoz 30 db csövet terveztem, de 31 db-ot csináltam, hátha megsérül egy a beépítés során majd, de erre nem volt szükség végül is. Az oszlopok festéséhez 2 álványhoz 1-1 hulladék deszkát fogattam oda asztalos szorítókkal elötte persze szögeket vertem bele 10cm-es távolságra. Erre a szögekre akasztottam fel a festéshez az oszlopokat.
 

 
 A csövek festéséhez anyagi okok miatt csak sima matt fekete festéket használtam, a szolárfesték sokkal jobb lett volna, de többszörösébe került volna.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkollektor.blog.hu/api/trackback/id/tr7742094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

űrszekerek 2009.09.08. 15:27:13

Milyen pasztát használtál a ragasztáshoz?

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2009.10.21. 12:26:52

@űrszekerek:
Csak hőálló pasztát érdemes használni ami minimum 150 C fokot kibír.

sósperec007 2010.02.01. 15:13:38

sziasztok kedves mindenki!
én még nagyon ,de nagyok kezdő vagyok ,de sok fantáziát látok ebben a sörkollektoros fűtésben .
mindenféle segítséget kérek ,és szívesen fogadok ,mert nem vagyok egy nagy műszaki zseni ,de még a barkácsolás is távol áll tőlem.

moli38 (törölt) 2010.02.23. 14:57:23

hogy vágjátok és hogy illesztitek egybe- ragasztáshoz a sörös dobozokat?

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2010.03.02. 19:50:39

@moli38 (törölt): A dobozok végeit egy csiszoló tárcsával csiszoltam le, próbáltam több módszer is, de ez adta a leghatékonyabb és legszebb eredményt. Én saját készítésű csiszoló tárcsát készítettem egy rétegelt lemezből kivágtam egy 20cm átmérőjű kört, a közepére egy tengelyt illesztettem amit akár fúrógépbe is be lehet fogni. A tárcsára 80-as csiszolópapírt ragasztottam fel. Ezzel nagyon gyorsan, kb 20 másodperc alatt le lehetett csiszolni egy doboz 2 végét. A sörösdobozt a csiszolás közben forgatni kell, hogy egyenletes legyen a csiszolás. Minnél nagyobb fordulaton pörög a tárcsa annál gyorsabb a csiszolás. Amikor elkopott a csiszolópapír (álltalában 2 karton sörösdoboz után) újat vágtam ki és ragasztottam fel.
süti beállítások módosítása