HTML

Sörkollektor-Napkollektor

Házilag elkészíthető, olcsó, de jó hatásfokú napkollektor bemutatása, mit hogyan készíts. Ez a blog azért jött létre, mert érdekel, mi az, amit meg tudok vagy tudnék tenni, hogy kevesebbet ártsak a természetnek, védjem a környezetet, és közben olcsóbban fűtsem a házamat napenergiával.

Rovatok

Friss topikok

A kollektor ház elkészítése

2008.10.31. 12:20 kgl

A kollektor házához hulladék kompozit anyagot tudtam szerezni ingyen így az is teljesen egészében hulladékból készült. A háznak nagyon jól megfelelt volna 12-20mm vastag OSB lap is, de a hulladék nekem olcsóbb volt. :)

A kompozit lapokat először is összeragasztottam hosszú egyenes táblacsíkokká, hogy majd ebből tudjam kivágni a szükséges darabokat.

 

A méretrevágás következett. A polikarbonát táblák gyári mérete 206cm*600cm, nekem fél tábla azaz 206*300cm-es darabot érte meg megvennem mivel így nem kellett méretrevágásért fizetnem. A 206cm-es szélesség pedig pont jól jött, mivel a rendelkezésemre álló falfelületen pont ekkora széles hely volt a 2 ablak között.

Az íves részt kiszerkesztését is egyszerűen megoldottam, a kompozít táblát odafektettem vízszintesen az íves falszakaszhoz, majd egy léc és ceruzával simán lekövettem a fal körvonalát. Utána dekopír fürésszel kivágtam méretre mindent.

 

 

Ezekután lyukfürésszel kivágtam az oszlopok helyeit az osztó és a gyüjtő íveiből.

 

A kollektor hátlapját hulladék kompozít táblákból ragasztottam össze, de helyette megfelel a 2mm vastag rétegelt lemez vagy valami hasonló anyag.

Az oszlopok pontos illeszkedése miatt csináltam egy próbát is pár db sörösdobozzal.

 

Az elkészült íveket azután egymáshoz fogattam, műgyantával lezártam az éleit, hogy a víz ne tudjon belejutni, majd egyformára csiszoltam őket.

A ház összeállításához asztalos gyorsszorítokkal fogattam össze a száradás idejére a részeket.

 

 

A csatlakozási pontoknál, sarkoknál alumínium L profilból vágott darabokkal erősítettem meg a házat. Az alsó osztónál fixen beragasztottam, míg a felső gyüjtőnél állíthatóra készítettem el lyukas profilokat, hogy majd be tudjam helyezni az oszlopokat.

 

 

A hátlapot is víz és légmentesen beragasztottam, majd az egész kollektorházat mindenütt kipasztáztam.

Mivel az álltalam használt kompozít anyag csak 10mm vastag volt, ezért egy szélesítő peremet is készítenem kellett a kollektorra körbe. Erre azért volt szükség, mert a polikarbonátnak igen nagy a hőtágulási együtthatója ami azt jelenti, hogy nyáron a melegben akár 2 cm-ert is tágulni tud, míg télen összehúzódik. Hogy ne tudjon lecsúszni a doboz éléről ezért kellett a széleítés. Ha valaki 20mm vastag OSB-ből készíti a házat annak már nem kell szélesítenie.

A fenti képen jól látszik, hogy a hátlap a saját súlya miatt behajlik és a felső gyöjtőnél elvállik a gyüjtő ívtől. Ez egyáltalán nem baj, mivel a kollektor az íves falra fog felfeküdni, és az oszlopok beragasztása után a felső gyüjtőt is beragasztom.

 

A házat is lefestettem kívül belül matt feketére. A hátlapot azért nem festettem le, mert erre kerül még a hőszigetelés. Ha valaki OSB lapból vagy deszkákból készíti a kollektorát, az nagyon alaposan fesse le több rétegben, hogy a nedvesség és fagy hatásaitól megvédje a kollektort.

 

A kollektor házba szórós ragasztó spray-el beragasztottam kb 4cm vastag üveggyapotot, majd erre egy hőtükör fóliát ragasztottam.

A ház szélére és a gyüjtő/osztóra öntapadós szivacs csíkot ragasztottam, így a polikarbonát légmentesen rá tud feküdni és nem is karcolódik össze a hőtágulási mozgások közben. Ezzel a ház el is készült.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkollektor.blog.hu/api/trackback/id/tr60742160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taly 2010.11.27. 12:32:08

Szia!

Az osztó / gyűjtő elválasztót (amibe az oszlopok csatlakoznak) megcsinálhatom fából is, ugye?
Mit javasolsz az osztó illetve a gyűjtődoboz méretére?

Köszi

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2010.11.27. 20:30:38

@taly: Természetesen megcsinálhatod fából is a házat, az oldalfalakhoz colos deszkát javaslok, a hátlapnak 10mm-es OSB lapot.

A z osztó és a gyüjtő doboz rész magassága egy ekkora (6m2-es) kolinál legalább 25cm legyen, a mélysége az kb 10-12 cm. Ha sokkal kisebb kolit csinálsz pld csak 2 m2-est akkor is érdemes ekkora dobozokat készíteni, mivel a szűkebb doboz nagyobb ellenállást fog képezni a levegőnek, emiatt le fog csökkeni a szállított levegő mennyiség. Ez pedig a hatásfok csökkenéséhez vezet és a késöbbi megtérüléshez.

jani232 2012.08.13. 17:14:31

üdv!
nemsokára én is építek egy kollektort.
van egy ötletem és érdekelne a véleményed!
az osztó és gyüjtő dobozkat csak a felső részre tenném középen megfelezve, így ha a kollektorom 14 sorból áll 7 a gyüjtőből és 7 az soztóból indul ki, ezáltal a levegő 2x annyi utat tesz meg mint pl a tiédben. a beszívott levegőt is felülről szívnám ami melegebb így könnyebben tudja magasabb hőfokra melegíteni a kollektor. szerinted ?

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2012.09.02. 09:13:09

@jani232: Ha meleg levegőt akarsz beszivatni a kollektorba akkor nagyon le fogod rontani a hatásfokát. Csak gondold végig. A collektorban max 90 C fokra melegszik fel, ha te 18 C fokos levegőt szívnál be a padlótól akkor 72 C fokot tud átadni a kiáramló levegőnek, de ha te mondjuk a mennyezettől akarod mondjuk a 40 C fokos meleg levegőt beszivatni akkor viszont csak 50 C fokkal tudod megemelni a levegő hőmérsékletét.
Nálam 15 magasan vannak a dobozok, míg nálad 2 * 7 = 14 doboz, mai már alapból kevesebb, tehát semmiképpen nem lehet hogy kétszer annyi utat tesz meg a levegő.

gabesz01 2012.10.19. 21:36:34

Helló!

Nagyon tetszik a kolid, én is belevágnék, de volna 1-2 kérdésem. Arra gondoltam, hogy nem pepecselnék a sörösdobozok ragasztgatásával, hanem pl. helyettesíteném ereszcsatorna csövekkel, szerintem elég vékony falú az is ahhoz, hogy rövid idő alatt átmelegedjen..., mi a véleményed? A másik kérdés, hogy a csövek és a szigetelő fólia között van még valami (csak mert a képen nem látom fényleni a hőtükör fóliát)?
Gabesz

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2012.12.13. 18:38:22

@gabesz01: Szia
Van hőtükör is természetesen csak a dobozoktól nem látni.
Nem javaslom az ereszcsatornacsövet. Nagyon hamar meg fogja enni a rozsda. Az a horganyzás ami rajta van ekkora höingadozásnál ami a koliban van nagyon hamar meg fog repedezni és akkor semmit sem fog érni. Csak aluból vagy sárgarézből esetleg vörösrézből érdemes a csöveket elkészíteni. Minnél vékonyabb a falvastagság annál gyorsabban fog reagálni a napfényre. 0.1-0.2 mm falvastagság az ideális. A sörösdoboznak az az előnye, hogy ingyen van, míg a többit sok pénzért kell megvenni, így a megtérülés is ki fog tolódni jócskán.

jenci69 2013.10.25. 18:42:20

Szia!Most szeretnék építeni egy kollektort és annyit szeretnék kérdezni,hogy én panelben lakom és az erkélyre szerelném a kollektort ami 2x1 méteres lenne de csak fekve tudom felszerelni az erkély miatt.Ugyan olyan hatékony lesz-e vízszintesen mint függőlegesen?Köszönöm előre is a választ!
süti beállítások módosítása