HTML

Sörkollektor-Napkollektor

Házilag elkészíthető, olcsó, de jó hatásfokú napkollektor bemutatása, mit hogyan készíts. Ez a blog azért jött létre, mert érdekel, mi az, amit meg tudok vagy tudnék tenni, hogy kevesebbet ártsak a természetnek, védjem a környezetet, és közben olcsóbban fűtsem a házamat napenergiával.

Rovatok

Friss topikok

Miért készült ez a blog

2008.10.29. 11:41 kgl

Kedves Olvasó!

 

2008 év elején találtam rá a www.sorkollektor.hu oldalra és nagyon megfogott az ott olvasottak, mivel régóta érdeklődöm a különböző alternatív energiák iránt. A sörkollektor oldat végigolvastam, és elhatároztam, hogy én is építek egy sörkollektort. 2008 tavaszán meghirdettem a baráti társaságomban, hogy igyanak csak bátran sört és gyűjtsék nekem a dobozokat.

 

Eleinte lassan gyűltek a dobozok, de amint egyre többen gyűjtöttek nekem úgy naponta egyre több dobozt kaptam. Sajnos egy jelentős részük vasdoboz volt, így szét kellett válogatnom egy mágnes segítségével. Egy hónap leforgása alatt össze is gyűlt kb 500-600 db félliteres sörösdoboz így már bele tudtam kezdeni a sörkollektor építésébe.

2008 nyarán szabadságon voltam, így bőven volt időm elkészíteni a sörkollektort. Az építésről majd részletesen írok. Most már 2008 november vége van, lassan 1 hónapja üzemel a sörkollektorom és a mérési eredményeimet is közzé teszem majd itt. Remélem érdekes olvasmány lesz.

Ez a blogot elsősorban azért hoztam létre, hogy ezzel is népszerűsítsem én is a napenergia iránt érdeklődőket. az életszemléletem is jócskán átalakult azóta, hogy a sörkollektorral foglalkozom, sokkal tudatosabban törekszem az energiatakarékosságra, a környezet védelmére. Remélem sokan követnek majd.

A folytatás hamarosan....:) 

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkollektor.blog.hu/api/trackback/id/tr38738300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peszkó 2010.02.16. 19:41:36

most regisztráltam de már sokat olvastam ezekről a dolgokról. az üzemben mér az elmenő füstgázt használjuk meleg víz készítésre és fűtésre.
A lakásnál pedig szeretnék egy sörkollektort. Az érdekelne,hogy nyáron lehet-e hasznosítani úgy hogy a sörös doboz belsejébe csövet vezetnék és nyáron mikor nem kell fűtés víz haladna keresztül rajta ami felmelegedne és belehetne vezetni a bojlerba
Teljesen laikus vagyok csak mindig érdekelnek az újdonságok és az energia takarékosság. A másik kérdés hogy az egyik ismerősöm felvetette jobb lenne a villanykályha ventilátorja mondott valamit hogy miért de nem igazán értetem mi erről a véleménye azoknak akik már használják a kollektort és van tapasztalat. a válaszokat előre is köszönöm.

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2010.03.02. 20:01:34

@peszkó: Nem javaslom a sörös dobozok belselyében egy cső behelyezését mert le fogja jalentősen rontani a kollektor hatásfokát mivel lecsökken a kollektoron áttolható levegő mennyisége. Inkább a kollektor tetejében a gyüjtőbe tegyél csőkígyót, ott nem rontod annyira vele a hatásfokot.

A villanykályha ventillátora a legjobb ventillár amit csak választani lehet. Csendes, nagyon keveset fogyaszt (68W) és megfelelő a nyomása is. Kb 220pa nyomást produkál miközben 300m3/óra levegőt mozgat meg, így nagyon jó hatásfokal át tudja nyomni a levegőt a kollektoron. Az a cél, hogy minnél több levegőt nyomjunk át a kollektoron egy adott időszak alatt a legkisebb energia költséggel.

joli neni 2011.01.27. 12:58:47

Ki tudna segiteni? Termeszetesen a teljes összeget megteritem.En 73 eves nyugdijas vagyok, nagyon sze-
retnek egy sörösdobozos kollektort.Kertes hazban lakom, ket db-ra volna szoksegem, egyiket a teraszon tartanam, masikat az emeleti balkonon.
A fütes rasegitesere volna szüksegem.
Minden segitseget elöre is köszönök.

tillabor 2012.04.25. 20:09:15

Sziasztok! Segítség! Elkészült a kollektorom, beépítettem alulra egy szívó ventillátort, felülre egy befúvót, kb. 2 órás működés után a befúvó leállt és azóta se kép, se hang. Létezhet, hogy a nagy hőmérséklet miatt leégett? Ez egy axális ventillátor, azt hiszem 14 w-os és kb. 4000,- körül volt az ára. Mit javasoltok, milyen ventillátort lehet felülre, befúvónak beépíteni? Előre is köszi!

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2012.06.12. 17:58:04

@tillabor: Csak tiszta fémből készült ventillátort. A műanyag alkatrészek meg tudnak olvadni a hőtöl.

napkollektorblog 2012.06.30. 20:05:04

Még egy weboldal a napkollektorokkal kapcsolatban:

www.napkollektor.eoldal.hu/

tomikoli 2016.10.31. 15:09:50

@tillabor: Helló! Én még nem csináltam "sörkoli"-t,de ahol és amit olvastam az alapján azt tudnám ajánlani,hogy szerintem csak a hideg oldalra kell ventilátor beszerelni pont a bemenő oldali magas hőmérséklet miatt! Egy rendszerben két ventilátor teljesen felesleges szerintem is!Ez utóbbi természetesen a saját véleményem!
süti beállítások módosítása