HTML

Sörkollektor-Napkollektor

Házilag elkészíthető, olcsó, de jó hatásfokú napkollektor bemutatása, mit hogyan készíts. Ez a blog azért jött létre, mert érdekel, mi az, amit meg tudok vagy tudnék tenni, hogy kevesebbet ártsak a természetnek, védjem a környezetet, és közben olcsóbban fűtsem a házamat napenergiával.

Rovatok

Friss topikok

A sörkollektor vezérlő dobozolása

2008.12.02. 15:22 kgl

A sörkollektor ventillátorának egy nagyméretű dobozt készítettem, ebben kapott helyet a ventillátor, egy légtechnikai szűrő ami a port kiszűri a lakásban, a vezérlő elektronika és a 2 db hőmérő is itt kapott helyet. A tápegységet is beleépítettem a dobozba.

 

 A dobozt 10 mm vastag rétegelt lemezből készítettem el. A hátulja a levehető, amit fixen felcsavarozok a falra. A ventilátor a hátlapra van felszerelve úgy, hogy egy légtechnikai szelepen keresztül fújja ki a levegőt a falon átvésett 150mm-es csőbe, majd onnan a sörkollektor aljába kerül a levegő. A kollektorban a levegő felmelegszik és felül egy gravitációs zsalun keresztül jön vissza a lakásba a meleg levegő.

A gravitáció zsalura és a légtechnikai szelepre azért van szükség, hogy inaktív állapotban ne induljon meg magától a légáramlás, cirkuláció, így nem fog hideget behozni a lakásba pld éjszaka amikor nem süt a nap.

A házfalat természetesen át kell 2 helyen vésni, az egyik lyuk a kollektor gyűjtőjébe a másik pedig a kollektor osztójába csatlakozik be. A lyukak mérete 150mm-esek, hogy ne essen rajtuk a nyomás. Ha kisebb átmérőnyi lyukat készítünk akkor ezzel növeljük a ventilátor nyomást, így csökken az átfúlyt levegő mennyisége és ezzel arányosan csökken a kollektor hatásfoka is. Az a cél, hogy minél nagyobb hatásfokon üzemeltessük a kollektort, ehhez viszont nagy szállított levegő mennyiségre van szükség. Sokan elrontják a hatásfokot azzal, hogy kis átmérőjü lyukakat vésnek a falba. Akkor jó a hatásfoka a kollektornak, ha nagyon sok levegőt szállít be alacsonyabb hőfokon. Rosszabb a hatásfoka akkor, ha kevesebb de melegebb levegőt fuvatunk be vele.

A dobozról néhány kép:

 

Az elől lévő rács egy hulladéktelepen talált gázkonvektor burkolatából lett kivágva. Minél nagyobb felületen szív a ventilátor annál kevésbé csökkenti le a nyomást a mögötte elhelyezkedő légtechnikai szűrő.

 

A légtechnikai szűrő felett helyeztem el a hőmérőket és a vezérlő elektronikát. A hőmérőkre egy hulladák plexi anyagból előlapot készítettem. így csak a kijelzőik látszanak elölről. Légtechnikai szűrőt olcsón lehet venni, négyzetméterre, ilyen szűrők vannak a konyhai szagelszívókban is.

Ennek a szűrőnek az a feladata, hogy kiszűrje a lakásból a kollektorba menő levegőből a lebegő porszemcséket, mert idővel leromlik a kollektor hatásfoka, ha az belül elporosodik. A másik nagy előnye ennek a szűrőnek, hogy nagyon kicsi a légellenállása, miközben szépen tisztítja is a lakás levegőjét. A tapasztalatok azt mutatják, hogy amióta a sörkollektor ezzel a szűrővel üzemel nem nagyon kell port törölgetni a lakásban :)))

 

A gravitációs zsalu és a házilag elkészített 150mm átmérőnyi cső hulladék üveg kompozitból összeragasztva.

 

A gravitációs zsalu beépítve a falba. Ha majd megszárad a vakolat akkor festve is lesz.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkollektor.blog.hu/api/trackback/id/tr26799840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása