HTML

Sörkollektor-Napkollektor

Házilag elkészíthető, olcsó, de jó hatásfokú napkollektor bemutatása, mit hogyan készíts. Ez a blog azért jött létre, mert érdekel, mi az, amit meg tudok vagy tudnék tenni, hogy kevesebbet ártsak a természetnek, védjem a környezetet, és közben olcsóbban fűtsem a házamat napenergiával.

Rovatok

Friss topikok

Miért a falra szereljük a kollektort?

2008.10.31. 09:05 kgl

A napból érkező sugárzás egy jelentős része elveszik a légkörben, visszaverődik, de még így is 41%-a rendelkezésünkre áll, amit fűtésre-fűtés rásegítésre használhatunk. Mennyit is jelent ez nekünk?

 

Magyarországon nyáron 66 fokos szögben érkezik a napsugárzás a földre, míg télen 26 fokos szögben. Ezért, ha azt szeretnénk, hogy télen adja le a nagyobb hatásfokot akkor célszerű egy kicsit megdöntve vagy az esztétikai és praktikussági okokat is figyelembevéve a függőleges falra szerelni a kollektort.

Először is tisztáznunk kell, hogy mikor is szeretnénk használni a napkollektort. A napkollektorokat álltalában úgy tervezik, hogy egész évben szolgáltassanak meleget, ezért azokat a háztetőre szokták felszerelni. A sörkollektorral nem melegvizet állítunk elő, hanem meleg levegőt fuvatunk a lakásba, erre viszont nyáron nincs szükség.

 Azzal is tisztában kell lennünk, hogy hogyan jár a nap télen és nyáron. Ez nagyon fontos szempont a tájolás miatt.

 

 Azt is jó tudnunk, hogy az ország egyes területein mekkora éves napsugárzásra számíthatunk.

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sorkollektor.blog.hu/api/trackback/id/tr84741818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TAlex 2013.08.27. 11:41:11

Kezdőként bocs az észrevételért.
A jó tartalom mellett is csípi a szememet a "tályolás", ami helyesen "tájolás"
süti beállítások módosítása